Pest eller kolera – #12

Vad är minst dåligt om du måste välja antingen att ha en lapp med användarnamn och lösenord uppsatt vid datorn eller att datorn loggar in automatiskt?

Det senare är helt klart att föredra. Ingen obehörig ska kunna känna till kombinationen av användarnamn och lösenord. Om det däremot av någon anledning (i t.ex. verkstadsmiljö) är svårt eller rentav omöjligt att en person loggar in med lösenord, smartcard eller hårdvarunyckel så se då istället till att inloggningen görs automatiskt när datorn startar upp.

I så fall kan administratören fortfarande se till att kontot har ett långt och komplext lösenord och den faktiska användaren eller operatören behöver inte ens känna till det.

Inte bra – men helt klart minst dåligt.

Mattias Sjödin

Jag arbetar till vardags som CISO inom finansvärlden med bakgrund både som CISO inom IT-branchen och som konsult inom informations- och cybersäkerhet, med bevisad kompetens och erfarenhet i ryggen genom bland annat CISA- och CISSP-certifieringar. Privat grottar jag gärna ner mig i hemautomation och allt som hör till. Jag kör Home Assistant (supervised), och blandar friskt mellan enheter som kör Zigbee, Z-Wave, 433MHz och Wi-Fi. Att leka med microcontrollers som kör ESPhome och Tasmota är hur kul som helst.