Pest eller kolera – #12

Vad är minst dåligt om du måste välja antingen att ha en lapp med användarnamn och lösenord uppsatt vid datorn eller att datorn loggar in automatiskt?

Det senare är helt klart att föredra. Ingen obehörig ska kunna känna till kombinationen av användarnamn och lösenord. Om det däremot av någon anledning (i t.ex. verkstadsmiljö) är svårt eller rentav omöjligt att en person loggar in med lösenord, smartcard eller hårdvarunyckel så se då istället till att inloggningen görs automatiskt när datorn startar upp.

I så fall kan administratören fortfarande se till att kontot har ett långt och komplext lösenord och den faktiska användaren eller operatören behöver inte ens känna till det.

Inte bra – men helt klart minst dåligt.

Mattias Sjödin

Jag arbetar som konsult, främst inom Informations- och IT-säkerhet där jag hjälper företag och organisationer med det mesta inom området. Jag har haft olika befattningar inom IT-branchen, bland annat som CISO inom ett större multinationellt företag speciliserat inom IT-infrastruktur och IT-tjänster så som outsourcing. Naturligtvis har jag bevisad kompetens och erfarenhet i ryggen genom CISA- och CISSP-certifieringar. Privat grottar jag gärna ner mig i hemautomation och allt som hör till. Jag kör Home Assistant (supervised), och blandar friskt mellan enheter som kör Zigbee, Z-Wave, 433MHz och Wi-Fi. Att leka med microcontrollers som kör ESPhome och Tasmota är hur kul som helst.