IMY Logotyp på dörr

Integritetsskyddsmyndigheten granskar Verisure

Nu inleder Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, en tillsyn av Verisure efter Aftonbladet 200 Sekunder’s tidigare granskningar.

I Aftonbladets granskning har personer med insyn så som anställda och tidigare medarbetare vittnat om systematiskt missbruk av information som kommit in till Verisure från kunders larmanläggningar – specifikt bilder som skickats in från de kamerautrustade detektorer som varit kopplade till larmanläggningen.

Exempel som har nämnts är att personer kommit nakna ut ur badrum eller sovrum när larmet varit aktiverat, blivit fotade och att det på olika sätt spridits bland medarbetare att man ska kolla in ett visst avtalsnummer där man sett förekomsten.

IMY ska specifikt se över hur Verisure skyddar personlig information som kommer in, dels i Verisures egna system men också se hur företaget säkerställer att medarbetare inte kan få med sig känslig information – exempelvis om man har rätt och möjlighet att ha med sig en privat smartphone in i larmcentral.

En mycket välkommen granskning – trots allt är det en expansiv bransch som lever på att sälja trygghet. Då gäller det att tryggheten är med hela vägen och att man som utsatt kund inte riskerar att bilder i privata situationer vare sig visas för den som inte har med situationen att göra och framför allt inte sprids.

Lägg därtill att fler och fler säkerhetsföretag drar åt att det ska sättas upp rena övervakningskameror i hemmen, ständigt igång och uppkopplade till larmcentralen för automatisk bearbetning – här ställs verkligen frågan om integritet på sin spets.

Läs mer:

Mattias Sjödin

Jag arbetar till vardags som CISO inom finansvärlden med bakgrund både som CISO inom IT-branchen och som konsult inom informations- och cybersäkerhet, med bevisad kompetens och erfarenhet i ryggen genom bland annat CISA- och CISSP-certifieringar. Privat grottar jag gärna ner mig i hemautomation och allt som hör till. Jag kör Home Assistant (supervised), och blandar friskt mellan enheter som kör Zigbee, Z-Wave, 433MHz och Wi-Fi. Att leka med microcontrollers som kör ESPhome och Tasmota är hur kul som helst.