Raspberry Pi 5 introducerad

Grundversionen av en Raspberry Pi 5

Nu kommer man kunna köra Home Assistant på riktigt i en Raspberry Pi – mycket välkommet!

Ett av de största problemen att köra Home Assistant på en Raspberry Pi har fram till generation fem varit att man antingen fått lagra data på ett SD-kort eller i en externt inkopplad SSD-disk. Inget av alternativen har varit optimalt, SD-kortet har haft en tendens att bli sönderskrivet och alternativet med en extern SSD har för många blivit lite väl komplicerat.

I den nu introducerade femte generationen ändras detta genom att man nu har en PCIe-buss och att man tidigt nästa år planerar att släppa ett expansionskort för M.2. Här kommer man kunna sätta in en M.2-enhet, vilken man nu vill ha och som hamnar direkt på PCIe-bussen. I det omedelbara perspektivet tänker man sig att det framför allt lär hamna SSD-kort här, men glöm inte bort andra vettiga M.2-enheter, till exempel Coral AI-accelerator.

Raspberry Pi 5 med prototyp av en M.2 PCIe-expansion monterad

Den lär vara hyfsat mycket snabbare också med sin Arm Cortex-A76 processor på 2.4GHz. Den har 512KB L2-cache per kärna, och en delad L3-cache på 2MB. Även GPU:n är upphottad till en Broadcom VideoCore VII som nu klarar upp till två skärmar med förmåga att köra 4Kp60 samtidigt – till skillnad från tidigare då den prestandan bara klarades av på en skärm, ville man köra dubbla var maxprestanda 4Kp60. Välkommet, även om det kanske inte spelar så stor roll om man ska ha den som server för sin hemautomation.

Prismässigt ska en Raspberry Pi 5 kosta ungefär i linje med prisutvecklingen vid tidigare generationsskiften – enligt releasemeddelandet $60 för en enhet med 4GB minne och $80 för motsvarande med 8GB.

Så fort M.2-expansionen släppts tänker jag mig att själv gå över från Mini-PC till Raspberry Pi. Då ska det funka, på riktigt.

Läs mer: Introducing: Raspberry Pi 5!

Mattias Sjödin

Jag arbetar som konsult, främst inom Informations- och IT-säkerhet där jag hjälper företag och organisationer med det mesta inom området. Jag har haft olika befattningar inom IT-branchen, bland annat som CISO inom ett större multinationellt företag speciliserat inom IT-infrastruktur och IT-tjänster så som outsourcing. Naturligtvis har jag bevisad kompetens och erfarenhet i ryggen genom CISA- och CISSP-certifieringar. Privat grottar jag gärna ner mig i hemautomation och allt som hör till. Jag kör Home Assistant (supervised), och blandar friskt mellan enheter som kör Zigbee, Z-Wave, 433MHz och Wi-Fi. Att leka med microcontrollers som kör ESPhome och Tasmota är hur kul som helst.

Kommentarer, frågor, funderingar?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.