Precis som vanligt är svaret: Det beror på. Om man ska jämföra Zigbee med Z-Wave är den mest fundamentala skillnaden frekvensband. Medan Z-Wave går på en relativt sällan använd frekvens (868.42 MHz i Europa) så går Zigbee på 2.4 GHz. Alltså samma frekvensband som klassisk Wi-Fi och Bluetooth – vilket de allra flesta har i någon form i sitt hem.
Med andra ord, när du tar in Zigbee i hemmet och redan har 2.4 GHz Wi-Fi igång så behöver du planera vilka kanaler du ska använda. Du kan redan ha råkat ut för störningar i ditt Wi-Fi där Bluetooth varit inblandat, och då kanske du ställt in vilken kanal ditt 2.4 GHz Wi-Fi ska använda sig av. Har du gjort så, är det en bra början. Det innebär att du kan välja en Zigbee-kanal som inte krockar med ditt Wi-Fi.
Vad använder vad och vad krockar med vad?
Om Bluetooth
Bluetooth använder frekvensomfånget 2.400 till 2.483 GHz (ISM) och har delat upp frekvensomfånget i 79 st 1 MHz kanaler. Det går dessvärre inte att ställa in vilken kanal en BT-enhet ska använda sig av, protokollet är designat att hoppa mellan kanalerna i ett slumpmässigt mönster ca 1 000 gånger per sekund.
Den goda nyheten är att Bluetooth använder väldigt låg energi i enheterna för att sända på frekvensbandet.
Om Wi-Fi (2.4 GHz)
Den äldre Wi-Fi som går på 2.4 GHz använder även den frekvensbandet 2.400 till 2.483 GHz (ISM) uppdelat i 13 st 22 MHz överlappande kanaler vilket gör att den och Bluetooth krockar frekvenstekniskt. Men eftersom Bluetooth är designat för att så ofta hoppa mellan kanaler kommer Bluetooth att bara störa Wi-Fi lite då och då. Wi-Fi har också egenskapen att den lyssnar innan den sänder och väntar om det för närvarande är någonting annat på frekvensen.
Detta gör att Wi-Fi och Bluetooth inte ska krocka, åtminstone inte i teorin.
Om Zigbee
Nästa hyresgäst att använda frekvensbandet 2.400 till 2.483 GHz (ISM) är alltså Zigbee. I det här fallet är det uppdelat i 16 st 3 MHz breda kanaler som inte överlappar. (Det är rentav så att det är ett 2 MHz brett ”gap” mellan kanalerna.) Precis som Bluetooth är Zigbee designat för att sända på låg effekt. Däremot använder Zigbee sin kanal statiskt.
I teorin ska alltså Zigbee och Bluetooth inte krocka (eftersom Bluetooth hoppar), men riskerar att krocka med 2.4 GHZ Wi-Fi.
Planera Wi-Fi-kanal
Som sagt ovan, om du redan har valt en kanal för 2.4 GHz Wi-Fi är det en bra början. Har du inte gjort det så är det där du behöver börja. Wi-Fi är designat för att trycka mycket data och behöver arbeta så fritt som möjligt. Har du grannar i huset eller närområdet som också använder 2.4 GHz Wi-Fi kommer det att komplicera. Det bästa är att stänga av 2.4 GHz Wi-Fi om du inte har goda skäl att ha det påslaget, exempelvis om du har enheter som inte klarar 5 GHz Wi-Fi.
Wi-Fi’s 2.4 GHz-kanaler är överlappande vilket innebär att man i praktiken inte kan använda vilken som helst. De kanalerna som i praktiken kan ställas in är 1, 6 och 11. För att ta reda på vilken kanal du borde använda behöver du veta på vilka kanaler andra använder. Det enklaste sättet är att ladda ner en app för Wi-Fi-analys till din smartphone och börja där – det finns många bra appar för ändamålet. Den kommer förhoppningsvis att visa en graf över vilka nätverk som använder vilka kanaler:
Mina nätverk är de som ligger på kanal 11 – du ser också överlappet och att de i praktiken använder kanalerna 9-13. Du ser också att någon i närheten använder kanal 1, och att några kör på kanal 6. Det är alltså inte en slump att jag själv valt att lägga mig på kanal 11…
Planera Zigbee-kanal
Nu när du har koll på vilken kanal ditt 2.4 GHz Wi-Fi använder (eller borde använda) är det dags att titta på Zigbee. Metageek har ett par magiskt bra bilder som tydligt visar var och hur Zigbee och Wi-Fi överlappar:
Om man som i mitt fall använt kanal 11 för Wi-Fi blir det tydligt att jag inte ska använda kanal 17 och uppåt. Mitt val föll på kanal 15. Anledningen är att jag vet att jag har grannar som använder Wi-Fi-kanalerna 1 och 6, så Zigbee-kanal 15 ska alltså påverkas minst. Dessutom levereras många Zigbee-enheter med kanal 15 inställt som standard vilket förenklar konfiguration av dem.
Läs mer
EE|Times – Avoiding Interference in the 2.4-GHz ISM Band
Metageek – ZigBee and WiFi Coexistence