För ganska precis ett år sedan skrev jag ett inlägg om för- och nackdelar med att bygga hemlarm själv i exempelvis Home Assistant. I ljuset av att Verisure är i blåsväder och under granskning vill jag borra lite i frågan om att ha sitt hemlarm uppkopplat till larmcentral eller inte. Jag vill nämna att när jag jämför så betraktar jag ett autonomt larm (ett som inte är anslutet till en extern larmcentral) har möjlighet att åtminstone skicka SMS och/eller ringa upp en eller flera definierade telefonnummer. Inbyggd eller tillkopplad larmsändare med SIM-kort är då i regel ett krav.
Syfte med hemlarm
Inom alla säkerhetsområden bygger de åtgärder man väljer på vilka risker man vill hantera och valet att ansluta sitt larm till en larmcentral och i förlängningen också till vilken ska baseras på risker. De huvudsakliga riskerna som man kan tänkas vilja hantera med hjälp av hemlarm är risk för inbrott och risk för brandskada. Svårare än så är det egentligen inte.
Inbrottsskydd
Utan anslutning till larmcentral
En inbrottstjuv kommer i grunden välja en bostad som inte tycks ha inbrottslarm, så själva förekomsten av ett larm blir i praktiken ett sorts inbrottsskydd av avskräckande karaktär. Värt att tänka på är att en erfaren inbrottstjuv tydligt ser skillnad på ett larm med anslutning till någon av de stora larmcentralerna och ett som inte är anslutet, om inte annat så skvallrar larmetiketter och skyltning om hur larmet är anslutet. Därmed så kan den avskräckande effekten avta något om larmet till synes inte är anslutet. Paradoxalt nog är det alltså inte larmet i sig som avskräcker utan skyltning.
Utan anslutning till larmcentral så är det ingen annan än ni som boende, familj och vänner som kan ta emot larm från anläggningen. Om någon alltid kan åka till bostaden om ett larm löser ut så kanske det är gott nog – trots allt kan en väktare generellt inte göra mer än vad ni själva kan göra vid inbrottslarm oavsett om det är skarpt läge eller inte.
Med anslutning till larmcentral
Är bostadens larm anslutet till någon av de större larmcentralerna där detta också skyltas så kommer den avskräckande effekten sannolikt att öka. Var dock uppmärksam på larmcentralens rykte. I media har det framkommit att vissa larmcentraler satt i system att inte skicka väktare vid inbrottslarm såvida man inte kan se i kamerabilder att det faktiskt är någon i bostaden. Detta vet naturligtvis en erfaren inbrottstjuv som bedömer risken för att gå in i bostad som ser ut att vara ansluten till en tjänst med sämre rykte.
Med anslutning till larmcentral finns det alltid någon som reagerar på ett utlöst larm och kan fatta beslut om att skicka väktare med eller utan inblandning av er som boende. Men återigen, var uppmärksam på larmcentralens benägenhet att faktiskt beställa utryckning.
Brandskydd
Utan anslutning till larmcentral
Precis som i fallet med inbrottslarm är nackdelen med att vara utan anslutning till larmcentral att det bara är ni själva som kan ta emot larm från anläggningen vilket kanske räcker om det alltid finns någon i närheten som kan ta en titt. Värt att komma ihåg är att det inte går att ringa till SOS Alarm och be dem skicka brandkår om man inte är säker på att det faktiskt brinner eller är rökutveckling. Detsamma gäller dock ett anslutet larm, så minst en centralt placerad kamera som man antingen kan se live eller som skickar bildsekvens vid larm är ett måste – annars är det omöjligt att bekräfta om det brinner eller inte.
Ni behöver alltså se över er situation och larmanläggning, om bilder kan skickas till exempelvis mobil eller det alltid finns någon i närheten som kan ta en titt så kanske inte en anslutning till larmcentral är nödvändig. Men det kan vara skönt att ha den tryggheten i att det alltid är någon som kan ta emot och hantera ett larm dygnet runt, året om.
Tänk också på att det inte en hel del larmsystem inte klarar att skicka med kamerabild till exempelvis din mobil utan att gå genom någon form av extern tjänst.
Med anslutning till larmcentral
Som sagt så kan en larmcentral inte begära utryckning av räddningstjänst om inte larmcentralen kan bekräfta att det brinner eller är rökutveckling i bostaden – antingen genom någon på plats eller genom kamerabilder. Ett modernt centralanslutet larm med kamera har i regel alltid möjlighet att skicka med bild vid brandvarningslarm som larmcentralen kan analysera för att fatta beslut om åtgärd.
Och även i det här fallet ger en anslutning till larmcentral tillgång till någon som reagerar på ett utlöst larm och kan fatta beslut om att skicka väktare med eller utan inblandning av er som boende, dygnet runt året om.
Slutsats och råd
Ett modernt larmsystem innehåller i regel alltid någon form av larmsändare – men här gäller det att se upp! En del larm kan nämligen inte skicka larm till dig om du inte prenumererar på en larmförmedlingstjänst, vare sig via app eller SMS/MMS. Andra system har möjligheten att skicka SMS eller ringa upp förutsatt att det sitter ett SIM-kort i centralenheten.
Det som de större larmtjänsterna med larmcentral kan tillföra är möjligheten att styra larmet och se status via en app, utöver själva larmmottagningen i larmcentral vilket kan vara värt en slant extra. Däremot är ett generellt råd att om möjligt undvika de ”stora drakarna” så som Sector Alarm och Verisure som har affärsmodeller där du som kund betalar en rätt så saftig månadskostnad – längst ner i Larmkollens Bäst i Test för hemlarm finns en tabell som ger en bild över vad minsta totalkostnaden faktiskt blir på några år med de olika leverantörerna.
Är du händig och kunnig är det kanske inte en dum idé att själv sätta ihop det system du vill ha och ansluta det till en av de stora fristående larmcentralerna där du får den tjänst och funktionalitet som behövs just för er. Jag är medveten om att många förespråkar att ha allt lokalt och att inte vara beroende av någon tjänst alls, vilket jag kan tycka är rimligt för somliga men det är definitivt inte för alla. När inbrottslarmet går kan det vara skönt att känna att man har en erfaren larmcentral bakom ryggen som ger stöd i situationen.