Stoppar hemlarm inbrott?

Nej – ett larm i hemmet stoppar inte ett inbrott. I själva verket finns det ingenting utom möjligen ett vansinnigt starkt fysiskt skal- och perimeterskydd som kan stoppa ett inbrott. Tänk fort Knox.

Så vad gör då ett larm i hemmet för nytta?

Tjuven väljer bort ditt hem ❓

Nja, det här har man haft som argument framför allt under 90- och 00-talet när merparten av bostäderna inte hade larm och den äldre delen av befolkningen nästan aldrig hade larm, samtidigt som det var där mycket stöldbegärligt gods fanns. Självklart valde då en tjuv hellre en olarmad bostad före en larmad.

Idag är det mycket större andel bostäder som har larm, inklusive och kanske i synnerhet de där det finns gott om stöldbegärligt gods. Idag kanske ett larm mer signalerar att det finns godsaker att skydda?

Om ett område består av bostäder där tre av fyra är larmade blir det svårt för tjuven att jobba om denne hela tiden ska välja bort dessa. Dessutom är det inte längre de 60+’are till före detta inbrottstjuvar som lät sig intervjuas i TV och tidningar på 90- och 00-talet som är aktiva där ute. De som verkar idag är yngre, mer tekniksmarta och mer riskbenägna. Man tar i stället reda på svagheterna i de larmade bostäderna och tar tekniken till hjälp.

Fördröjning ✅

Det är klart, om en inbrottstjuv vill ta sig in i ditt larmade hus så blir det lite mer komplicerat att ta sig in. Det kräver helt enkelt lite bättre planering om den kriminelle vet att det finns ett larm installerat.

Upptäckt ❓

Inbrott i ett larmat hur kommer märkas. Dels kommer förhoppningsvis grannarna märka om larmet går, titta ut och se vad som händer. Åtminstone i teorin, själv bor jag i ett område med många larmade bostäder, och falsklarm där är inte ovanliga. Går ett larm på dagen är det alltså inte säkert att någon kommer reagera på det. Och buset jobbar gärna dagtid.

Förutsatt att larmet är säkert och redundant uppkopplat till larmcentral kommer larmcentralen, du själv och eventuellt väktare att göras medvetna om ett inbrott.

Förkortat förfarande ✅

Ja, helt klart. En inbrottstjuv som tar sig in och utlöser ett larm kommer bli stressad. Är tjuven redan inne kommer denne sannolikt att vilja fullfölja sitt ärende, men eftersom man då inte vet när någon kommer så måste det gå undan. Tjuven kommer inte kunna söka i lugn och ro utan gå igenom de mest troliga ställena där det kan finnas värdesaker.

Brandskydd ✅

Förutsatt att larmet även har åtminstone en rökdetektor per våningsplan ger hemlarmet ett utökat brandskydd. Se då också till att det enligt samma logik finns minst en kamera per våningsplan så att larmcentralen har möjlighet att bekräfta rökutveckling när de tar emot brandvarningen, och därmed i sin tur kunna larma till 112. I annat fall blir det verkningslöst och i praktiken bara dyra brandvarnare, som kommer oroa dig till max om brandvarning skulle utlöses när du inte är hemma. Glöm inte att se till så att garage och tvättstuga täcks in.

Trygghet ✅

Känslan av trygghet kan komma i många olika former. För mig ger hemlarmet framför allt en känsla av trygghet kring att ett eventuellt inbrott kommer att stressa en inbrottstjuv och se till att denne är i bostaden så kort tid som möjligt. Denne vet helt enkelt inte när någon kommer dyka upp, så tjuven vill söka igenom bostaden så snabbt det bara går och ge sig iväg. Dessutom känner jag en trygghet i att om det skulle börja brinna kommer vi att få reda på det. Om en kamera skulle snappa upp rökutveckling vet jag också att brandkåren högst sannolikt kommer larmas ut.

Att tänka på

✅ Koppla upp hemlarmet till en certifierad larmcentral och koppla upp det över minst två vägar. Det vanligaste är att ett larm kopplas upp genom en kombination av fysiskt nätverk och mobilt nätverk. Köper du en färdig lösning kommer detta vara en del av paketet, om inte behöver du själv se till att ha ett fungerande SIM-kort. Det finns flera varianter av kontantkort för larm på marknaden.

✅ Bygg helst inte ditt larm själv. Bland annat är enklare komponenter helt enkelt inte utvecklade för larm och hemmabygget har inte samma stöd för uppkoppling till en certifierad larmcentral. Läs mer >>

✅ Sätt minst en rörelsedetektor per våningsplan. I och med att de flesta ”kompletta” larmpaketen bara innehåller en rörelsedetektor är ofta till exempel övervåningen oskyddad. Det vet tjuven, så det är mycket mindre risk att ta sig in på husets övervåning då sannolikheten är stor att det där helt saknas larmdetektor.

✅ Sätt dörr/fönsterdetektorer på alla dörrar – inklusive balkong/altandörr om det går att komma åt den från mark eller med vanlig stege. Samma sak här, merparten av de ”kompletta” paketen innehåller inte tillräckligt med detektorer så komplettera direkt.

✅ Sätt in rökdetektorer – minst en per våningsplan. Se till så att exempelvis garage och tvättstuga täcks eftersom det inte sällan är där bränder startar. En förutsättning för att larmcentralen ska kunna larma brandkår via 112 är att larmcentralen kan bekräfta att det faktiskt brinner. Det kan de antingen göra via kamera eller muntligt. Det senare fungerar naturligtvis bara om någon är på plats i hemmet.

✅ Satsa på sirener. Det bästa skyddet får du av grannarna och sirenen inne kommer inte nödvändigtvis att höras in till grannen så sätt upp en utomhus. Satsa gärna också på en riktigt bra inomhussiren som gör det mycket jobbigt att befinna sig i bostaden när larmet går.

✅ Skydda centralenheten. Det är den som ser till att skicka larmet till larmcentralen, så om en inbrottstjuv kan få tillgång till den utan att först lösa ut larmet är det mycket enkelt att sätta hela larmet ur spel. För att komma till centralenheten ska man tvingas passera minst en rörelsedetektor. När väl larmet löses ut går det mycket snabbt för centralenheten att skicka iväg larmet, förutsatt att det är protokoll så som SIA eller SOS v4 som centralen kommunicerar med.

❌ Undvik larmföretag som tar månadskostnad per uppkopplad detektor. Det är ett perfekt incitament för att snåla och därmed ha en icke komplett anläggning. Kostar det några tior mindre per månad för att skippa den där extra kameradetektorn blir det lätt så och därmed fel. Välj en leverantör som har fast månadskostnad oavsett antalet detektorer.

❓ Köpt en nyproducerad bostad där utrustning från en larmleverantör redan är installerad och det ”bara” är att skaffa abonnemang? Välj ändå leverantör noggrant och förutsättningslöst, och var inte rädd för att ringa och be dem ta ner sin utrustning om du kommer fram till att det inte är den leverantören som passar bäst.

Mattias Sjödin

Jag arbetar som konsult, främst inom Informations- och IT-säkerhet där jag hjälper företag och organisationer med det mesta inom området. Jag har haft olika befattningar inom IT-branchen, bland annat som CISO inom ett större multinationellt företag speciliserat inom IT-infrastruktur och IT-tjänster så som outsourcing. Naturligtvis har jag bevisad kompetens och erfarenhet i ryggen genom CISA- och CISSP-certifieringar. Privat grottar jag gärna ner mig i hemautomation och allt som hör till. Jag kör Home Assistant (supervised), och blandar friskt mellan enheter som kör Zigbee, Z-Wave, 433MHz och Wi-Fi. Att leka med microcontrollers som kör ESPhome och Tasmota är hur kul som helst.