Sårbarhet i vital VMware-produkt igen

VMware har återigen introducerat en ny sårbarhet i en vital VMware-produkt, den här gången i vCenter Server och i Cloud Foundation. Sårbarheten bedöms ha allvarlighetsgrad 9,8 av 10 vilket alltså är mycket allvarligt.

Sårbarheten CVE-2021-21985 (VMware ID VMSA-2021-0010) publicerades den 25 maj och innebär i korthet att en angripare med tillgång till vCenter-servern över TCP 443 (normalt sett) kan exekvera kommandon med fullständiga rättigheter.

Det går att implementera snabb workaround som går ut på att stänga av plugins påverkade av sårbarheten. VMware beskriver här hur det går till. Uppgradera till den version som nämns i Response Matrix för permanent lösning.

Mattias Sjödin

Jag arbetar som konsult, främst inom Informations- och IT-säkerhet där jag hjälper företag och organisationer med det mesta inom området. Jag har haft olika befattningar inom IT-branchen, bland annat som CISO inom ett större multinationellt företag speciliserat inom IT-infrastruktur och IT-tjänster så som outsourcing. Naturligtvis har jag bevisad kompetens och erfarenhet i ryggen genom CISA- och CISSP-certifieringar. Privat grottar jag gärna ner mig i hemautomation och allt som hör till. Jag kör Home Assistant (supervised), och blandar friskt mellan enheter som kör Zigbee, Z-Wave, 433MHz och Wi-Fi. Att leka med microcontrollers som kör ESPhome och Tasmota är hur kul som helst.