Matter logotyp

Matter – Smartare Smart Hem

En av de mest irriterande nackdelarna med det smarta hemmet är att det finns en uppsjö med olika protokoll och standarder bland tillverkarna. Prylar med Zigbee trängs bland de som kör Z-Wave och Wi-Fi, 433 MHz med mera. Vill du ha allting samlat måste du antingen välja en eller ha en gateway som klarar flera varianter och lösningar. Men nu kommer alltså Matter med ambitionen att lösa detta.

Matter är…

..egentligen ingen ersättare till vare sig Zigbee eller Z-Wave utan mer ett paraply som olika teknologier och standarder kan samlas under. Det är CAS – Connectivity Standards Alliance (tidigare Zigbee Alliance) som tillsammans med Amazon, Apple, Comcast, Google och Samsung tagit fram standarden för att bättre knyta ihop enheterna i det smarta hemmet nu har de alltså basunerat ut nyheten på bred front.

Matter är heller ingenting som är riktigt så nytt som CAS och deras tillverkarkamrater vill låta påskina. Tidigare hette det CHIP (Connected Home over IP) och det namnet är mer förklarande kring vad Matter i praktiken är. Det som kanske är viktigare är att ett stort antal tillverkare av enheter lovar att enheter som lanseras från och med slutet av 2021 ska vara kompatibla mot Matter som standard. Förutom de tillverkarna som är med i CAS är även exempelvis Amazon, Apple och Google med på tåget.

I praktiken…

..för oss nördar i hemautomatiseringssvängen då? Ska man ha en ”Matter-gateway” som agerar brygga mellan de ingående teknikerna och standarderna? Typ som en Homey fast ändå inte?

Det är en bra fråga som idag inte riktigt går att finna svaret på – det är helt enkelt lite för nytt än så länge. Ambitionen med Matter är just att man inte ska behöva fundera så mycket på protokoll och gateways utan det ska överlag bli mer integrerat. Personligen har jag lite svårt för den typen av högtflygande tankar istället för faktiska tekniska fallbeskrivningar – jag kommer i alla fall hålla ögonen öppna och se vad som händer med Matter framöver. Trots allt är det en intressant tanke och ambition.

Läs mer:

Build With Matter
Connectivity Standards Alliance
The Connectivity Standards Alliance Unveils Matter/

Mattias Sjödin

Jag arbetar till vardags som CISO inom finansvärlden med bakgrund både som CISO inom IT-branchen och som konsult inom informations- och cybersäkerhet, med bevisad kompetens och erfarenhet i ryggen genom bland annat CISA- och CISSP-certifieringar. Privat grottar jag gärna ner mig i hemautomation och allt som hör till. Jag kör Home Assistant (supervised), och blandar friskt mellan enheter som kör Zigbee, Z-Wave, 433MHz och Wi-Fi. Att leka med microcontrollers som kör ESPhome och Tasmota är hur kul som helst.